Felix Romuliana

Rămășițele magnificului palat roman Felix Romuliana sunt localizate în apropiere de Zaječar. Acesta este unul dintre cele mai bine păstrate monumente romane din Serbia și este inclus în lista UNESCO de Moștenire Globală Culturală. Împăratul roman Galerius a construit acest palat în localitatea lui de naștere și l-a denumit după mama lui, Romula, sperând că se v-a putea bucura de frumusețea acestuia după ce v-a abdica.

Rămășițele palatului divizat în două părți se află în interiorul pereților care odată protejau cetatea de atacurile barbarilor. În partea din sud se află rămășițele unui templu mare cu două cripte, cât și de asemenea unui băi romane vechi. În partea din nord a sitului se află un complex bine păstrat din palatul imperial cu un mic templu și cu un altar unde se realizau odată ritualuri pâgâne.

Această pagină web a fost creată cu ajutorul financiar a Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea unică a acestui proiect finanțat de către UE și nu reflectă în mod necesar părerea Uniunii Europene.