Strâmtoarea Vratna
Podurile naturale din Defileul Vratna (Prerasti Vratne) sunt localizate în apropiere de Mănăstirea Vratna. Mănăstirea este ultima locație care poate să fie accesibilă cu mașină și găsim o mică parcare de mașini în apropierea locației de oprire de lângă râu. Cărarea continuă prin pădure pentru aproximativ 200 de m cu un urcuș lejer înainte de coborârea către Marea Poartă. La jumătatea cărării, există posibilitatea de a se lua pe o cale ocolitoare către punctul de vizualizare lângă cruce, iar aici vizitatorii pot să vadă Poarta Mică, care se poate vedea și de pe cărare. Poarta Mare este mai atractivă din punct de vedere turistic datorită accesului mai facil către ea; vizitatorii pot să se plimbe direct sub ea și să se plimbe în zonă de a lungul râului din proximitate. Cei mai rezistenți pot să continue să urce către un alt punct de vizualizare sau mai departe către Poarta Suva.
Se crede că aici a fost original un canal de cavernă între Poarta Mare și Poarta Mică, care a fost ulterior distrus după ce s-a prăbușit.
Poarta Mare
Poarta Mare se separă din râul Vratna și este 45 de m în lungime. Înălțimea deschiderii arcei este de aproape 30 de m, iar înălțimea totală de la fundul râului la cel mai înalt punct din prăpastie este de aproximativ 65 de m.
Poarta Mică
Poarta Mică se separă pe o secțiune de 15 metri din râul Vratna. Înălțimea arcei este de aproximativ 34 de m, iar lungimea totală a marginii este de aproximativ 30 de m.
Mănăstirea Vratna
Mănăstirea medievală din Vratna este localizată în apropiere de râul Vratna și datează din secolul al 14 lea. Ea este înconjurată de stânci înalte care blochează vederea și, pe parcursul istoriei a fost incendiată și prăduită de mai multe ori și ca urmare nu a fost păstrată în frumusețea și grandoarea originală.
Această pagină web a fost creată cu ajutorul financiar a Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea unică a acestui proiect finanțat de către UE și nu reflectă în mod necesar părerea Uniunii Europene.