Lepenski Vir

Lepenski Vir, una dintre siturile arheologice cele mai importante de cultură preistorică, păstrează resturile primei așezări civice organizate în aer liber. Cultura lepeniană reprezintă unele dintre cele mai vechi artefacte, cum ar fi scule, arme și sculpturi. Rămășițele a 136 de clădiri, împreună cu inimi din piatră și replici ale celor mai frumoase sculpturi din Lepenski Vir, pot să fie văzute în cadrul sitului arheologic în clădirea modernă din Centrul de Vizitare.

Sculpturi

Faimoasele figuri în formă de pește cu ochi mari și buze umflate reprezintă artă unică preistorică și sunt considerate a fi una dintre cele mai vechi opere de artă monumentală din piatră din Europa.

Cabane

În fața sitului arheologic se află cabane reconstruite care erau odată locuite de către rezidenții din Lepenski Vir.

Treskavac

Casele lepeniene erau orientate spre Dunăre, cu o priveliște liberă a culmii Treskavac de pe celălalt mal al râului. Este asociată cu fenomenul răsăritului dublu de soare, odată pe an, în timpul solstițiului de vară.

Această pagină web a fost creată cu ajutorul financiar a Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea unică a acestui proiect finanțat de către UE și nu reflectă în mod necesar părerea Uniunii Europene.