Peștera lui Rajko

Peștera lui Rajko este localizată în apropiere de Majdanpek. Geograful nostru faimos Jovan Cvijic a fost primul care a explorat-o la finalul secolului 19 și în 1975 a fost deschisă către public. A fost denumită așa după faimosul harambasha (un grad mare între briganzi) Rajko Vojvoda, care își petrecea zilele în taverne și noaptea jefuia caravanele turcești, a căror bogății furate la ascundea în această peșteră.

Prin peștera lui Rajko curge râul Rajko. Aceasta este constituită dintr-o scurgere și un izvor și ambele au un ciclu redus – activ hidrologic și unul ridicat – uscat. Datorită lungimii canalelor explorate de 2,304 m, este considerată a fi cel mai lung sistem de peșteri din Serbia. Vizitatorii pot să acceseze în mod actual circa 850 m din calea circulară cu o lungime de 1,410 m, creată prin unirea râului cu canalul uscat. Peștera lui Rajko este bogată în diverse formațiuni de peșteră realizate din cristale de calcit albe ca zăpada, care sunt considerate a fi de cea mai bună calitate în Serbia. Murmurul râului Rajko care se aude în ecou în spațiile cavernei, mai ales în „Camera Ariciului”, care are mii de tuburi de calcit pe tavan, creează o impresie specială.

Această pagină web a fost creată cu ajutorul financiar a Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea unică a acestui proiect finanțat de către UE și nu reflectă în mod necesar părerea Uniunii Europene.