Miracolele naturii

Multe din atracțiile naturale din zona Dunării Inferioare și Serbiei de Est se află localizate în Parcul Național Djerdap, cel mai mare parc național din Serbia, care se întinde de-a lungul unduirilor de sud ale Strâmtorii Djerdap, de la Golubac la Zaječar. Centrul de informare din parcul național este localizat în Donji Milanovac. Acesta este un punct ideal de pornire pentru a explora această entitate naturală, de asemenea și datorită faptului că centrul informațional găzduiește de asemenea un muzeu unde puteți să aflați mai multe despre flora și fauna din ecosistemul Djerdap. După vizitarea centrului informațional, vă recomandăm cu drag să efectuați o excursie a punctelor de observare din zonă, care oferă o viziune extraordinară a cascadelor de pe Dunăre și a strâmtorii.

Peștera lui Rajko este o nestemată naturală prin care se scurge râul Rajkova, care se află în apropiere de Majdanpek. Multe legende se află în conexiune cu peștera și sunt memorate de către populația locală, incluzând-o pe cea referitoare la ducele Rajko, după care această peșteră a fost numită. Interiorul peșterii este plin de ”bijuterii” de peșteră unice, unele din care sunt numite așa după forma pe care o au, cum ar fi de exemplu zeița egipteană. În Majdanpek, o să aveți de asemenea oportunitatea de a vedea bolta naturală din Šuplja Stena formată din calcar. Această boltă din masiv de calcar impozantă este mai veche de o sută de milioane de ani, are o înălțime de 45 de metri și reprezintă un adevărat miracol al naturii.

Totuși bolta naturală din calcar de la Šuplja Stena nu este cea mai mare. Aproximativ la 30 de km de la Negotin se află una dintre cele mai mari bolți naturale din calcar din Europa – Porțile Vratna. În zonele unde tavanul peșterilor formate de râul s-au surpat, au fost create poduri naturale de forma bolților arcuite cu o apariție fantasmagorică. Sistemul de bolti naturale este constituit din trei asemenea formații. Cele mai vizitate sunt Velika Kapija (Poarta Mare) și Mala Kapija (Poarta Mică), în timp ce Suva Kapija (Poarta Uscată) este cea mai de inspirat pentru vizitatori.

O bijuterie naturală excepțională din Djerdap este constituită din cascadele ascunse de aici, iar Blederija care se află în apropiere de Kladovo este cea mai remarcabilă. Aici vă puteți relaxa în mijlocul sunetului apelor din cascade într-un mediu incredibil.

Strâmtoarea Vratna
Peștera lui Rajko
Parcul National Djerdap

Această pagină web a fost creată cu ajutorul financiar a Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea unică a acestui proiect finanțat de către UE și nu reflectă în mod necesar părerea Uniunii Europene.