Viminacium

Fostul oraș roman ocupa o suprafață masivă de peste patru sute de hectare de a lungul Dunării și întreaga zonă ascunde numeroase rămășițe arheologice. Pe parcursul istoriei, Viminacium a fost o importantă fortăreață militară și locația unde era staționată legiunea romană, dar a fost de asemenea și un important centru de comerț. Această locație conectează vestul și estul; porțile Viminacium și necropola sunt indicații ale direcției drumurilor romane spre sud și spre est.

Domvs Scientiarvm este proiectat sub forma unei vile rustice romane (villa rustica). Conține cazare și locuri de muncă pentru cercetătorii sitului, în timp ce nivelul subteran conține un muzeu, hale și depozite

Mausoleul

Acoperit în ziua de astăzi, rămășițele mausoleului ocupă o suprafață de 20 x 20m. Este construit din blocuri și cuburi de piatră, decorat cu coloane, în timp ce clădirea principală cu dimensiunile de 5 x 5 m este poziționată central. Se crede că împăratul roman Hostilian a fost înmormântat aici.

Băile termale

În perioada erei romane, termele nu erau doar locuri unde se menținea igiena, dar și unde se putea socializa sau relaxa. Ele au fost construite atât în Roma, cât și în provinciile aferente, și proiectele arhitecturale erau foarte specifice. Băile termale Viminacium au fost utilizate pentru o perioadă lungă de timp și rămășitele lor prezintă diferite etape ale procesului de construcție.

Amfiteatrul

Amfiteatrele sunt clădiri tipice romane unde se țineau diverse reprezentații – de la lupte cu gladiatori sau animale, chiar și vânători de animale, la execuții ale prizonierilor condamnați, totul în fața unui public. Amfiteatrul care există în ziua de astăzi este o replică construită în apropierea vechiului amfiteatru. Astăzi, acesta găzduiește diverse evenimente culturale și artistice, cum ar fi de exemplu piese, reprezentații muzicale și festivaluri.

Parcul Mamutului

Mamutul Vika este un rezident faimos din Viminacium. În timpul minării de cărbune din 2009, au fost descoperite rămășițele bine păstrate ale unui mamut din epoca preistorică. Se presupune că animalul a rămas blocat în nisip și noroi pe mal, și datorită faptului că nu a putut să scape, s-a pus jos și a murit eventual de extenuare. Scheletul a fost păstrat în totalitate într-o poziție anatomică. Câțiva ani mai târziu, rămășițele a cel puțin patru animale au fost descoperite, care sunt de asemenea expuse în Parcul Mamutului sub numele de Nosko, Trbusko, Djomla și Lenka.

Această pagină web a fost creată cu ajutorul financiar a Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea unică a acestui proiect finanțat de către UE și nu reflectă în mod necesar părerea Uniunii Europene.