Împărății Romani și Ruta Vinului de pe Dunăre în Djerdap

Regiunea Dunării Inferioare și a Serbiei de Est se află pe ruta culturală internațională ”Împărații Romani și Ruta Vinului de pe Dunăre”. Această rută a fost certificată de către Institutul European de Rute Culturale (EICR) în 2015. Astăzi, ruta culturală se întinde prin zece țări: Slovenia, Ungaria, Serbia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Albania, Macedonia de Nord, România și Bulgaria, incluzând 22 de situri romane și 12 regiuni viticultoare.

Focusul principal al acestei rute este de a prezenta localități arheologice ca și mărturii ale extinderii și defensivei teritoriului Imperiului Roman în acele locuri unde Dunărea era granița sa de nord. Regiunea la sud de Dunăre, întinzându-se până la Marea Adriatică, aparținea aceluiași imperiu, iar din acest motiv exact, ruta este împărțită în două unități geografice – Dunărea și Adriatica.

Din secolul 2 până în secolul 4 AD, împărații romani comandau personal armata, și ca urmare centrul puterii militare și politice a fost mutat de la Roma la granițele nordice ale imperiului. Conform surselor, 18 împărați s-au născut în această regiune și sunt martorii acelei perioade turbulente din istoria Europei.

Conducătorii importanți din această perioadă au fost Împăratul Traian, care a extins teritoriul imperiului către vecina Dacia (astăzi România), și Constantin cel Mare, în a cărui domnie Creștinătatea a devenit religia oficială a imperiului. Aceasta v-a schimba istoria Europei în mai multe moduri. Vinul roșu era o băutură tradițională acolo unde armata romană era staționată. La început acesta era transportat pe mare și pe râuri, dar podgorii au fost plantate în scurt timp pe unduirile Dunării, și așa a luat naștere tradiția veche de secole a producției de vinuri în această parte a Europei. Dacă credeți că spiritul romanilor antici a dispărut din această regiune, vă sugerăm să vizitați una din numeroasele podgorii locale de-a lungul Dunării pentru a vă dovedi că v-ați înșelat și o să plecați cu siguranța impresionat.

În timpul vizitei la locațiile, localitățile și destinațiile incluse în ”Împărații Romani și Ruta Vinului de pe Dunăre”, o să v-i se prezinte patru tipuri de situri, care în diverse moduri, o să descrie moștenirea romană și tradiția din aceste zone:

  • Viețile împăraților
  • Realizări militare
  • Arhitectură
  • Viața de zi cu zi a romanilor

Viminacium, Tableta lui Traian și palatul imperial de la Felix Romuliana nu sunt singurele simboluri romane din Regiunea Dunării Inferioare și Serbia de Est. Puteți de asemenea să vizitați diversele situri care majoritatea sunt în legătură cu campaniile Împăratului Traian împotriva dacilor. Cele mai importante sunt rămășițele stâlpilor Podului lui Traian.

Construcția podului, proiectat de către Apollodorus, un arhitect faimos din Damasc, a durat din 103 – 105 AD. Scopul său principal a fost de a facilita avansul legiunilor romane în timpul campaniei militare a Împăratului Traian împotriva războinicilor daci. Campania s-a finalizat cu cea mai mare cucerire teritorială de la cucerirea Galiei de către Caesar. Chiar dacă podul a fost distrus când romanii au abandonat Dacia la finalul celui de al 3 lea secol, pentru următorii o mie de ani a fost considerat cel mai lung pod construit vreodată. Astăzi, rămășițele stâlpilor săi pot să fie văzuți pe ambele maluri ale Dunării. Pe malul Dunării din Serbia, rămășițele sunt vizibile în satul Kostol, 5 km în josul cursului de la Kladovo, iar rămășițele stâlpilor pe partea din România sunt localizate sub zona Muzeului Regional din Drobeta Turnu Severin.

Nu departe de Kladovo, în satul Sip, este localizată cetatea Diana. Cetatea a fost construită la finalul secolului 1 și începutul secolului 2 AD, în timpul Războaielor Dacice a Împăratului Traian. Diana a fost recunoscută ca fiind un important centru economic și port al Dunării în următoarele secole.

La final, vă sugerăm să completați turul general cu o vizită la Muzeul Arheologic Djerdap, localizat chiar la intrarea în Kladovo. În acest muzeu puteți să vedeți o placă care conține o scenă din Coloana lui Traian de la Roma, o sculptură în relief în care Împăratul Traian aduce sacrificii lui Marte, Zeul Războiului, în timp ce Podul lui Traian se vede clar în fundal. În plus, muzeul expune o selecție de echipament militar, elemente de arhitectură a clădirilor luxuriante, reprezentări ale zeilor din Panteonul Roman, portrete de marmură și multe alte urme pe care romanii le-au lăsat la Djerdap.

Această pagină web a fost creată cu ajutorul financiar a Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea unică a acestui proiect finanțat de către UE și nu reflectă în mod necesar părerea Uniunii Europene.