Si acum prin Donje Podunavlje – pe bicicletă 😊

Circulați pe rutele EuroVelo de la Ram la Zaječar!

Compus de: Jovan Eraković, Inspector certificat EuroVelo

Ruta de biciclete pe Dunăre (EuroVelo 6) și ruta Cortina de Fier (EuroVelo 13) se întind de la Ram la Negotin, și după Negotin, o să continuați de-a lungul EuroVelo 13. Ambele rute sunt marcate cu semne de rută de biciclete.

O să vedeți prima dată cetatea din Ram, care oferă o vedere fantastică a spectacolului care îți taie respirația oferit de Dunăre (dacă ați venit din direcția Banatska Palanka – ați fost deja uimit – momentul când feribotul pleacă din confluența între Dunăre – Tisa – Canalul Dunării – este de neuitat).

Feribotul se oprește la Ram, unde puteți să continuați pe două roți înspre Marea Neagră care se află la depărtare, urmând bazinul fostei Mări Panonice.

Calea de-a lungul Lacului de Argint este cea mai atractivă la început și la final, odată cu trecerea printr-un cale îngustă între două cursuri de apă. Dacă aveți timp, părăsiți Dunărea pentru o perioadă scurtă și opriți-vă în satul din Kisiljevo, chiar în vârful sudic al lacului: cu un pic de noroc, o să simțiți atmosfera din povestea primului vampir ”oficial” din lume, Petar Blagojević, dacă sunteți puțin ghinionist vă puteți întâlni chiar cu Petar!

Se merită să petreceți noaptea pe lac (găsiți o largă ofertă de cazare în unități standard și chiar și o opțiune de campare). Șarmantul și micuțul Veliko Gradište (mare totuși) este doar la 4 km distanță. Un drum liniștit conduce prin confluența râului purtător de aur Pek, și pe ultimii 8 km de la satul Vinci la Golubac o să vă bucurați de noul drum pentru biciclete care vă duce de a lungul râului. Când treceți de satul Usije, bucurați-vă de splendoarea Dunării în lățimea ei maximă: sunt aproape 6 km până la malul din România! Dacă vă uitați cu atenție peste apă, în distanță, o să vedeți o pauză de piatră în dealurile verzi – aceasta este începutul Defileului Djerdap și chiar lângă acesta puteți să vedeți Cetatea Golubac pentru prima dată.

Golubac oferă o promenadă grandioasă cu restaurante. Un pic după oraș, fortificații din piatră în primele stânci ale defileului vă v-or ghida către cetate (Golubački Grad) și către intrarea în Parcul Național Djerdap. O vizită în orașul cetate este obligatorie înainte de a continua să străbateți prin fălcile defileului.

În Donji Milanovac ar trebui să vizitați marea expoziție istorică din centrul informațional din Parcul Național Djerdap, unde toate specimenele de floră și de faună ale parcului sunt expuse. Este de asemenea o oportunitate să organizați o vizită către punctul de observare Ploče, localizat la 25 în josul cursului într-o zonă protejată, care necesită o acompaniere din partea unui paznic.

După ce ați părăsit secțiunea cu 13 tunele spre Donji Milanovac, o să părăsiți șoseaua principală și o se purcedeți către zona de parcare a muzeului din Lepenski Vir. După ce ați vizitat muzeul, urmați semnele EuroVelo 6/13 din secțiunea inferioară a zonei de parcare, acestea vă v-or purta de a lungul unui frumos drum vechi de deasupra râului și după prin canionul scurt, dar fantastic a râului Boljetinska.

În spatele canionului, ruta se întoarce din nou la drumul principal, și aici se află prima din cele două urcări din defileu. Aceasta vă v-a duce la trecerea de la Boljetinsko Brdo, unde puteți să vă bucurați de o priveliște către Milanovac și după de coborârea de aproximativ 3 km în lungime.

După Donji Milanovac, drumul ajunge în teritoriul normal, mergând în jurul Golfului Porečka. Golful este de o lungime neobișnuită și, cum să zicem, confuz 😊. Așa că probabil, la un anumit punct o să credeți că cea ce vedeți pe partea cealaltă este coasta din România, când de fapt este doar golful. Mergeți mai departe și bucurați-vă de această scamatorie simpatică a naturii 😊

Există o secțiune magnifică a rutei de biciclete și a râului între satele Golubinje și Tekija, cu Mali și Veliki Kazan fiind cea mai atractivă parte a rutei de pe întreaga Dunăre datorită frumuseții ei naturale. Bucurați-vă de ea fără grabă, și odată ce treceți prin cea mai îngustă parte – o distanță de mai puțin de 200 de m între vârfuri uimitoare – imaginați-vă că toți cei 6 km din apropiere de Golubac sunt acum înghesuiți aici!

După primul tunel de după Milanovac, o să treceți de un izvor bine conservat (o apă rece uimitoare) și peste 700 de m, pe rampa din dreapta, drumul forestier se separă. După aproximativ 3 km de urcare abruptă, aceasta vă v-a duce la fantasticul punct de observare Ploče (așa cum am menționat mai sus, este necesară înregistrarea pentru a vizita Parcul Național).

La ieșirea din Mali Kazan, începe urcarea spre Belo Brdo – a doua din ascensiunile importante pe care le-am menționat mai devreme. La finalul primei treimi din drum, aveți un loc de odihnă și punctul de observație ”Decebal”, care oferă cea mai bună priveliște a feței de 40 de m a ultimului rege dac, sculptată în piatră pe malul românesc al râului.

La intrarea în Tekija se află o minunată plajă cu nisip unde se merită să luați o pauză (poate chiar și să campați?), iar în centru se găsește un magazin bine aprovizionat. După, la o distanță de aproximativ 13 km în continuare, o să treceți pe lângă barajul (și trecerea de frontieră), HPP Djerdap 1.

Rămășițele bine păstrate ale castrului roman Diana se află la doar câțiva kilometri mai departe, la circa 300 de metri de la drum, iar cetatea Fetislam (cunoscută ca fiind construită de către turci) se află la intrarea în Kladovo.

După Kladovo, se găsesc câteva ascensiuni mai mici de trecut pentru a ajunge la Brza Palanka. La marea intersecție 2 km de la Brza Palanka, urmați semnele EuroVelo 6/13 și acestea vă v-or duce la un frumos drum vechi, care pe majoritatea rutei se ascunde la doar câțiva metri de Dunăre.

Sfat:

Înainte de a purcede mai departe către Dunăre, la această intersecție, puteți să faceți o ocolire către Mănăstirea Vratna, care se află la 16 km depărtare. Atracția principală este localizată chiar în spatele mănăstirii: două bolți masive din piatră – poduri naturale în canionul micului râu Vratna.

Această secțiune cu o lungime de 17 km, foarte ușoară către satul Kusjak, în apropiere de barajul HPP Djerdap 2 este una dintre cele mai frumoase rute de pe întreaga rută de lângă Dunăre din Serbia, dar trebuie să rețineți că există secțiuni care nu sunt pavate (restul sunt majoritatea drumuri de macadam bune), mai ales în prima parte – până la satul Mihajlovac.

Între Kusak și Negotin, o să treceți pe lângă satul de ”Gastarbeiter” (lucrători oaspeți) Samarinovac, așa că dacă doar ați citit despre casele magnifice în care nu locuiește aproape nimeni, aici aveți șansa să le vedeți în realitate.

În Negotin, recomandăm Muzeul Krajina și zona pedestră, iar în satul Mokranje (unde o să coborâți după ce treceți de dealul dur pe drumul de ieșire din Negotin), acordați atenție la câteva case frumoase care reprezintă vechiul stil arhitectural. La final, la intrarea în sat, puteți să mergeți la Mokranjske Stene, o scenă fantastică cu o carstică care pare a fi fost pur si simplu aruncată în zona verde in jur (puteți să faceți și baie acolo vara).

După Mokranje, în apropierea liniei de tren către Zaječar, există o intersecție unde ruta principală EuroVelo 6 o ia la stânga (și continuă prin Bulgaria prin intermediul trecerii de frontieră din apropiere de la Bregovo). Totuși, aici puteți să o luați la dreapta: Ruta EuroVelo 13 vă v-a duce la Zaječar, la o distanță de 43 de km.

Această turnură a sorții (fiecare tur bun trebuie să aibă cel puțin una din acestea!) vă introduce într-un peisaj ondulator, de un verde plin, unde drumul se îngustează și pare aproape abandonat și nu este sigur unde merge, astfel încât tot timpul se intersectează cu linia de tren. Aceasta este de asemenea zona cu cele mai bine păstrate pivnice din Negotin, construcții de piatră construite în secolul 18 de către rezidenții locali pentru a fi mai aproape de vii. Prima dintre ele, Rogljevske, este localizată chiar lângă șosea. Pentru a ajunge la pivnice ul mai faimos Rajačke, părăsiți puțin ruta și mergeți în susul dealului pentru aproximativ 4 km – un efort care merită făcut în mod absolut!

Verdele pitoresc continuă și după Rajac, astfel încât mai trebuie să cuceriți încă câteva ascensiuni dure pentru a ajunge la Zaječar. După satul Šipikovo, o să treceți de-a lungul graniței bulgare, astfel încât vă recomandăm să vă verificați frânele și să nu vă grăbiți în curbe. Nu departe de la drum, în câmpurile de după pădure se află singurele semne că aici este locul unde începe Uniunea Europeană – o graniță realizată din tufișuri joase și doar câteva turnuri de pază înalte care sunt rămase din vremea Cortinei de Fier.

Și aici suntem, deja ajunși în Zaječar (ce merită o poveste separată …) Un total de 310 km de la Ram … a fost chiar așa de departe? Și toate acele zile petrecute pe drum …, stai, cât timp a durat cu adevărat?

Dar a trecut rapid, frumos albastru și verde, nu e așa? 😊

Distanța din Golubac la Kladovo pe rutele EuroVelo 6/13 este de 120 de km. Aproape întreaga rută este localizată în zona parcului național. Aceasta este împărțită convenabil în două părți de lungime egală: 57 de km de la Golubac la Donji Milanovac și 63 de km de la Donji Milanovac la Kladovo. (Acestea sunt singurele centre importante în defileu – bine de reținut asta când vă planificați achiziția de provizii).

Singurele urcări substanțiale din întregul drum de la Ram la Negotin accentuează această simetrie: se află câte una în fiecare secție menționată a rutei. Ambele urcări sunt de aproximativ 4 km în lungime, și înălțimile sunt aproape la fel: 160 și 200 de m. Severni Kučaj se ridică deasupra râului în prima secțiune, iar în a doua, Miroč. O rețea de rute de plimbare și de mers cu bicicleta de pe ambii munți face să se merită popasul în zona parcului național (Informații mai detaliate sunt disponibile din partea organizațiilor locale de turism, mai ales în centrul informațional din Parcul Național Djerdap din Donji Milanovac.)

Pe prima secțiune din drum, o parte cu 15 tuneluri fără luminare începe după satul Dobra. Pentru anumiți cicliști, poate să fie o experiență neplăcută, dar trebuie să rețineți că: doar trei tuneluri sunt puțin mai lungi de 200 de m, în timp ce restul sunt scurte (70 – 100 de m), și în fiecare din ele este suficientă lumină naturală (Desigur că aici trebuie folosită lanterne de bicicletă pentru față și pentru spate).

Cei care sunt deja obișnuiți cu rute lungi de bicicletă se v-or bucura de un refugiu de la căldura de vară care este oferit de către tunele, cât și de modul cum acestea completează și augmentează atmosfera scenariului dur al defileului.

A doua secțiune are și ea tunele, dar doar patru. În orice caz, primul este cu o lungime de aproximativ 350 de metri (cel mai lung din defileu) și al doilea este de aproximativ 260 de metri. Celelalte două sunt scurte.

Traficul este mai intens decât în prima secțiune de la Golubac la Golubački Grad și se reduce în apropiere de Donji Milanovac. După aceasta, drumul devine mai abrupt până la barajul de acumulare al centralei hidroelectrice Djerdap, iar de acolo la Kladovo este mai intens.

Se găsesc o duzină de zone de odihnă marcate în defileu (mese și bănci cu umbrare).

Această pagină web a fost creată cu ajutorul financiar a Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea unică a acestui proiect finanțat de către UE și nu reflectă în mod necesar părerea Uniunii Europene.