Pe urmele istoriei

Regiunea Inferioară a Dunării și a Serbiei de Est reprezintă un loc cu o importanță extraordinară referitoare la evoluția civilizațiilor europene și mondiale. Reminiscențe istorice și arheologice în această zonă a Serbiei servesc ca și martori la existența diferitelor culturi, din preistorie, până în antichitate și evul mediu, până la realizările impresionante industriale, cum ar fi de exemplu construcția centralei hidroelectrice Djerdap One, cea mai mare centrală hidroelectrică de pe întregul curs al Dunării.

Înainte de a intra în Strâmtoarea Djerdap, care se află localizată la nord de Požarevac înspre Dunăre, trebuie neapărat să vizitați faimosul parc arheologic, Viminacium, un fost oraș roman și o tabără militară care readuc la viață spiritul Romei antice prin intermediul expozițiilor sale unice.

Ascuns pe malurile Dunării, în apropiere de Donji Milanovac, se află situl arheologic denumit Lepenski Vir – un muzeu care conține rămășițele celei mai vechi așezări rezidențiale din Europa, înființat în urmă cu mai mult de 9.000 de ani.

O altă comoară arheologică din antichitate este ascunsă între unduirile Strâmtoarei Djerdap, în apropiere de satul Tekija – tableta lui Traian, o piatră sculptată cu o inscripție în latină datată din secolul 1 AD, ca și o aducere aminte a campaniilor lui Traian împotriva Dacilor. La final, satul Kostol, la 5 km de la Kladovo, vă permite să vedeți rămășițele pilonilor podului lui Traian, cel mai lung pod peste Dunăre din acea perioadă.

Poate cel mai faimos sit arheologic de o importanță extraordinară în această regiune este Felix Romuliana din Gamzigrad, nu departe de Zaječar. Felix Romuliana este un palat complex cu un sistem defensiv unic, construit de împăratul roman Galerius la sfârșitul secolului 3 AD. Faptul că a fost inclus în moștenirea culturală globală UNESCO în 2007 demonstrează importanța acestei locații.

La final, pentru a completa întregul tur, recomandăm cu căldură vizitarea numeroaselor muzee prezentate în această broșură, unde puteți să vedeți artefacte unice care s-au descoperit în diverse localități și prin aceasta să experimentați spiritul diverselor culturi care au locuit în această zonă.

Tableta lui Traian
Felix Romuliana

Această pagină web a fost creată cu ajutorul financiar a Uniunii Europene. Conținutul ei este responsabilitatea unică a acestui proiect finanțat de către UE și nu reflectă în mod necesar părerea Uniunii Europene.